17.8 C
София
петък, март 24, 2023

B – сексуалност

Прочетете още

Бисексуалността е ориентация на хора привлечени, както от мъже, така и от жени. Среща се в животинското и растително царство, където се приема за естествен биологичен развой, докато в човешките общества продължава да води до презрение, отхвърляне и неразбиране.

През 1948 г. Алфред Кинси публикува скалата на Кинси. Скалата на Кинси показва, че сексуалността е континуум, което означава, че тя преминава малко по малко от хетеросексуалност към хомосексуалност.

По скалата на Кинси 0 е човек, който е само хетеросексуален. 6 е човек, който е само хомосексуален. Човек, който е еднакво хомо- и хетеросексуален (бисексуален), е 3. Причините за това развитие се делят, както на биологични – хормонални и генетични, така и на външни – влияние на околната среда и общността. Въпреки, че нито една от теориите за сексуална ориентация не е получила широка подкрепа, учените се обединяват около биологично базирани данни. Това изключва фактора „избор“.

Различните индивиди, направили крачките към своето преоткриване и разбиране, споделят двупосочен опит – при някой бисексуалността пречи на тяхната моногамност, при други не. Категорично обаче, хората приели себе си и своите екстрасоциални влечения, успешно постигат баланс между чувствата и действията. Такава зависимост се наблюдава и в животинското царство – промискуитетното поведение изглежда намалява социалното напрежение.

Приматологът Франс де Ваал пише: „Когато някоя женска е ударила някое от малките и неговата майка се е втурнала да го защищава, проблемът може да бъде разрешен чрез интензивно търкане на половите органи между двете женски“. Де Ваал е наблюдавал стотици подобни ситуации, при които хомосексуални актове представляват обща стратегия за постигане на мир.

„Колкото по-висока е бисексуалността, толкова по-мирен е видът“, твърди Петер Бьокман, научен съветник към Музея за естествена история в Университета Осло.

Във всички случаи, на сексуалността не бива да се придава важност при изграждането на отношения с външния свят, както и да бъде разглеждана като предпоставка за дискриминация или лобизъм.

Николай Парушев

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини