17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Будители на 21 век

Прочетете още

Днес е празник!

Празник, с който могат да се похвалят малцина народи. История за величия, храброст, дързост и красота. Какво стана с България от времето на “Златния век“? Защо постепенно залезе на Световната карта?

Отговорът е един – образованието. Сривовете в културата и нахлуването на бесен капитализъм, превърнаха ценностната система на младите в упадъчна разрушителна сила, която изпъква с чифт обувки, глупав татус или плътен хиалуронов филър, подчетаващ контура на амортизирирани устни. Глухият писък на празнотата, глупостта и безвремието.

Спира науката – свършва прогресът, изчезва моралът – започват зависимости, либералното поведение се превръща в слободия, целите във вещи, любовта в отживелица. Реалистично описание на съвременния свят. Бъдещето принадлежи на глобални социални мрежи, които ще обединят световното население в общност, за да го заразят с просвета. Публичното пространство е способ за власт и корекция на мнения и нагласи, които проправиха звезден път на фалшивото, изкуствено, пошло и агресивно поведение. Показаха лицето на омразата, маниите за величие и маржове от спекулации. Лицемерие на властващи, публични личности, кино звезди и дори спортни легенди.

Как се стигна до тук е очевадно, но как да се излезе от коловоза на матрицата – не. Днешният ден е повод за размисъл над това какво ни остави историята и какво ние ще запишем в нея – в нашата лична, общностна и социална мрежа. Будителите са тези, познаващи грешките на миналото, които могат да послужат за пример и промяна на бъдещето.

Честит Празник!

LibraNews

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини