10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Да паднеш от високо – Борис Бекер

Прочетете още

Борис Бекер е професионален немски тенисист. Има шест титли от Големия шлем, като едва на крехките 17 става шампион на Уимбълдън. Побеждавал е Матс Виландер, Иван Лендъл, Джон Макенроу, Агаси и други велики имена в спорта.

Известен е с любовните си забежки, дарителска дейност, рекламни договори с концерни като Мерцедес и участия в покер турнири. Какво се случва с живота на преуспял мъж, изхвърлен от елита и залостен в Лондонски затвор?

Преподава йога и медитация на съкилийници, учи ги на отговорност, дисциплина и балансиран хранителен режим – умения, които великите спортисти не губят, дори след края на своята кариера. Осъден за укриване на данъци и финансови злоупотреби, Борис Бекер ще прекара 2.5 години в затвора. Как е възможно мултимилионер и легенда, покорила световни върхове в един от най-трудните индивидуални спортове – да свърши зад решетките?

Алчност, нестабилни връзки, далавери, живот за мига. През 1999 травми и сътресения пречупват Бекер, и той прекратява спортната си кариера. Фалира компания за производство на тенис ракети и екипировки, страда от неуспешни бракове и зле завършили флиртове. Психиката на един мъж, свикнал да побеждава, се срива. По-късно в опит да спаси себе си, Бекер извършва финансови трансфери в противоречие със законите на Кралството, уплашен, че кредитори могат да отмъкнат и малкото, което му остава от натрупаните милиони (заради необслужени кредити). Това вкарва бившия тенисист в омагъосан кръг и спирала от последователни грешки, днес лишили го от свободата му.

Липсата на подходяща среда, его, здраво семейство и умения за дългосрочен поглед, довеждат Бекер до невъзможност за елегантен изход от житейската патова ситуация. Твърди се, че в момента той се чувства добре и спортува, поддържайки ведър борбения си дух.

Борис Бекер е поредното доказателство, че човек може да падне от високо и да не успее, да се измъкне навреме от калта. Когато си на върха, следван от парите и славата, трябва да помислиш и за времето, в което те ще си отидат по същия начин, по който са дошли в живота ти – внезапно и изненадващо.

Андрей Лилов

 

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини