17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Бъдеще на страната – Гледната точка на Борислав Цеков

Прочетете още

Борислав Цеков е български юрист – доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българска Академия на Науките, университетски преподавател и политик, председател на Института за модерна политика.

1. Каква е прогнозата Ви за политическата обстановка в страната? Ще се състави ли кабинет или се очакват нови избори през пролетта?

Нямам особено положителни очаквания. Умерен скептик съм, че действащите партийни елити имат капацитет и воля за необходимия политически диалог, визионерство и отговорност, които биха позволили нашата нация да преодолее без големи поражения каскадата от кризи в национален и международен мащаб. Що се отнася до изборните резултати – те дават ясни очертания на нагласите и исканията на гражданите. Политиката на правителството на Кирил Петков получи два вота на недоверие. Първият – от Народното събрание. Вторият – от българските граждани.

Трите управляващи партии в кабинета „Петков“ – ПП, БСП и ДБ в новоизбрания парламент ще имат 98 депутатски мандата. Три партии – 98. Двете партии, които в миналия парламент бяха в опозиция на кабинета „Петков“ – ГЕРБ и ДПС, сега ще разполагат със 103-ма депутати. Две партии – 103. Този факт може да има един-единствен политически прочит (освен, ако не се правят партийни спекулации и пожелателно мислене).

И този прочит е: правителствената формула на ПП, БСП и ДБ, начело с Петков загуби доверието на гражданите и вотът на 2 октомври е вот за друга управленска формула, за друга политика и за друг състав на МС. Политическа легитимност за сформиране на нов кабинет в най-висока степен има ГЕРБ. Те трябва да посочат правителствена формула и да консолидират парламентарна подкрепа за нея. Предстои да видим как ще се справят с тази сложна задача.

2. Какви дефицити виждате в управлението на страната? Ще излезе ли България от кризата в близко бъдеще?

Първо, липсва национална визия и стратегически подход. Действа на парче, а още по-лошото е, че при кабинета „Кирил Петков“ видяхме и открита партийна феодализация на властта. Всяка партия от управляващата коалиция все едно взе на аренда определени сектори и започна да дерибейства безконтролно в тях. От информацията, с която разполагам за основни сектори – сигурност, икономика, регионално развитие, екология – може да се съди, че държавата в момента е като след нашествие на скакалци. Всичко е опоскано за седем месеца, а държавата заборчняла за поколение напред.

Това ни донесе фалшивата „промяна“. Друг фундаментален дефицит е кадровият – традиционното наличие на партийни „калинки“ в администрацията през последните години, се превърна в истинско и опустошително нашествие на роднини, зълви, балдъзи, приятели на чашка. Шуробаджанащината при „промяната“ стигна безпрецедентни мащаби. Из министерства и държавни предприятия се напълни с неподготвени и некомпетентни хора.

3. Какви според Вас трябва да бъдат ключовите приоритети на новото управление, в кратък и дългосрочен план?

Укрепване на държавността, намаляване на бюрокрацията и повече икономическа свобода за предприемчивите хора и бизнеса, намалявяване на данъчно-осигурителната тежест, достойна и активна позиция срещу варварската руска агресия срещу Украйна.

4. Бихте ли участвали в него? Ако да – къде и с кого? Какво бихте променили, лично Вие?

На този етап нямам такива намерения. И досега през последните 20 години съм направил немалко в обществената си битност за Родината, при това през по-голямата част от това време не съм бил на държавен или партиен пост. Достатъчно е да откроя някои ключови достижения.

Например, двата най-големи български пробива в неолибералната матрица. Това са приемането на Закона за вероизповеданията, който аз разработих и внесох, като народен представител в 39-то НС през 2001 г. – закон, който спомогна за преодоляване на пагубния църковен разкол, предизвикан от държавно-политическа намеса в делата на Църквата.

И второ, обявяването за противоконституционна на Истанбулската конвенция, заради джендър-идеологията – автор съм на основното становище по конституционното дело, което формулира основните юридически аргументи, които бяха възприети от съда. Участвах и в нормативното и практическо въвеждане и утвърждаване на омбудсманската институция.

Сега е време други да показват какво могат и дали могат нещо. Но ако още две-три години продължи този застои и безпътица, със сигурност бих се намесил по-активно на обществено-политическата арена, защото има още много какво да дам и да направя. Чувствам се длъжник на Родината.

9 КОМЕНТАРИ

 1. Брилянтен Борислав Цеков!
  Както винаги – аналитичен и точен.
  Адмирации!

 2. Трябват ни държавници като д-р Борислав Цеков – с политически опит, с професионална компетентност и визия за България. Ще доживеем ли?!?

 3. Браво!Чудесно е да се чуе мнението на компетентен и обективен човек като г-н Цеков 👍

 4. Както винаги безупречен изказ на Борислав Цеков.
  Изключително стойностен юрист-конституционалист.
  Винаги го слушам,чета с интерес.Поздрави „ЛИБРА“!

 5. Готина медия, с много оригинално съдържание! Успех! Разбивате мрежите…

 6. Много категоричен точен, но се надявах че се включи по-активно в политиката на страната. България изпитва остра нужда от такива хора. Страхувам се да не стане късно за евентуално негово решение.
  Успех!

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини