17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Гледната точка на военeн експерт – Олег Жданов. Триото Украйна, Русия, Полша

Прочетете още

 

Според украинския военен експерт Олег Жданов, руското военно министерство декларира, че Русия не е нанасяла никакъв ракетен удар по Киев при масираната атака от вчера със 100 високоточни ракети по Украйна. В изявлението се казва, „че снимките от мястото на инцидента в Полша ни показват, че останките са от ракети за противовъздушна отбрана С 300, собственост на украинската.“ Според Министерството не е била атакувана никаква цел, на разстояние по-малко от 35 км от полската граница, което категорично показва, че ракетите не са били руски.

Принципът „аз не съм аз и конят не е мой“, коментира Жданов, е добре познат поведенчески модел на Русия, който от много години изпитваме на гърба си, но Западът тепърва трябва да се адаптира към подобен модел на поведение… „Според цитираното становище, ракетите, които паднаха в Киев и в Полша са украински! Парадокс! Особено ми допадна – каза още Жданов – премереното становище на канцлера Шолц – не е важно чии са падналите ракети, защото те падат, поради руското нахлуване в украинска територия“.

Жданов даде някои полезни експертни коментари по повод на инцидента в Полша.

Ракетите С 300 имат система за самоликвидация в случай, че пропуснат целта, по която са изстреляни. Така че нейният взрив става във въздуха, а не на Земята.
Втори важен момент за уточнение, от военна гледна точка е, че ракетата Н 101 има точност с допустимо отклонение от 20 метра и лети на дистанция около 6 км. В този смисъл, тя не би могла да не постигне целта си. Някои допуснаха конспирация, кръстосвайки координатите на Киев и Лвов и получиха мястото на падането на ракетата „Калибър“. Според Жданов, в оформилата се гледна точка има много политика и малко експертиза.

Ракетата Н 101 лети на малка височина в сляпата зона за радари, поради което не е била и засечена от полска страна. Пресметнете, продължи Жданов, при скорост от 800 км в час, за колко време тя ще осъществи полета си до целта – това са няколко секунди полет!

Според украинският военен експерт, Путин просто опитва да извади от равновесие НАТО, изправяйки Алианса пред дилемата да преглътне този факт или да реагира симетрично. Ако се реализира първата възможност, подобни „инциденти“ ще се повтарят и занапред до постигане на желаната реакция.

Целта на Путин е да предизвика военен отговор от страна на Запада, за да предложи веднага преговори, вече през главата на Зеленски, с миловидно предложение да се сложи точка на опасността от Световна война!

Ще видим как ще се развият събитията, играта на нерви продължава!

Извадка на Ян Па
LibraNews.bg

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини