17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Грегор Мендел би харесал това…

Прочетете още

Когато посадите едно ябълково дърво и то започне да дава своите плодове, ще забележите, че поколенията са почти еднакви – форма, големина, цвят, вкус, мирис. В това се обобщава най-просто генетиката. Всички ние сме клетъчни структури с различни характеристики и заложби, които пренасяме в потомството – както определени таланти и физически белези, така и гени, кодиращи различни състояния.

Науката и технологиите тласкат генното инженерство напред. Ако днес се установи, че конкретен ген отговаря за рак на гърдата например (какъвто действително е изолиран), след време този ген може да бъде изрязан (посредством нано роботи). Неговите функции са добре изследвани и могат да бъдат поети компенсанторно от други гени или да бъде подменен самият ген, със съответен реконструиран (поправен). Подобна процедура беше извършена преди повече от 10 години за пръв път, на бебе в САЩ.

Споменавайки бебе е редно да се обърне внимание и на “дизайнерските бебета“ – 170 см, сини очи, черна коса, плътни устни. Възможно ли е? Възможно е, защото всички тези белези са кодирани от гени в генома, който е разкодиран (разчетен). Тоест след като знаем кой ген за какво отговаря, лесно можем да сглобим отроче по поръчка. Друг е въпросът, че към момента практиката е забранена, тъй като се приема за неетично и неприeмлиево вмешателството в природата. По отношение на заболяванията обаче, подобни технологии могат да намалят в значителна степен част от страданията, с които човечеството се бори днес – рак, сърдечно-съдови болести, диабет, психически заболявания и др.

Гените се състоят от алели, които представляват различни форми на техни състояния. Биват доминантни и рецесивни. Доминантните се проявяват винаги в потомството, рецесивните са скрити и се появяват само при определени условия.

Добър пример за рецесивен белег са сините очи. Сините очи съдържат два рецесивни алела (например малките букви аа). Тъмнооки родители могат да имат синеоки деца, когато притежават доминантен (А) и рецесивен алел (а). Тъй като доминантният е по-силен (А), той се е проявил в поколението и лицето е с тъмни очи (Аа). При съчетание с друг носител на рецесивен алел (Аа + Аа), може да се получат сини очи (аа). Двама синеоки (аа) не могат да имат тъмнооко дете (АА, Аа), тъй като носят само рецесивни алели (аа + aa = aa). Ако децата на синеоки родители са с тъмни очи, вероятността в съседа да се крие отговорът, е много голяма.

От научно известното до момента е ясно, че са необходими определени условия за проява на дадено състояние – експресия на ген, водеща до развитие на съответното заболяване. Тоест е възможно да бъдем носители на лоши гени, но да ни пропуснат болестите, които кодират, ако не ги провокираме (фактори на средата, пороци и др). Важно е да познаваме родословното си дърво, за да бъдем наясно предците ни с какво са се сбъсквали. По този начин може да предвидим, повлияем и дори профилактираме идентична карма.

 

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини