17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Кой помага на инкасо обирджиите?

Прочетете още

Пореден успех за инкасо обирджии, задигнали седем цифрена сума от търговски център, в близост до Околовръстното шосе на град София. Тази практика се превръща в ежегодна традиция, която лишава банкомати и банки от солидни парични потоци, благодарение на бързината, ловкостта и добрата организация на някои бандити.

Как се извършва успешен обир на инкасо автомобил?

Първо трябва да е ясен маршрутът, по който се движи автомобилът. Някой трябва да следи в реално време, в продължение на поне две, три седмици, по кои пътища минава, в кои часове на деня (график), какъв е престоят на автомобила, ако има такъв, колко души се возят вътре и разбира се, необходима е предварителна ориентировъчна информация за предполагаемата превозвана сума.

В класическия случай, работещ отвътре (охрана на инкасо автомобил) подава информация срещу обещан хонорар, при евентуален успешен удар. Поради ниското заплащане на служителите и липсата на постоянен полицейски ескорт на бусовете – джакпоти, някои смели крадци решават да рискуват и задигнат чувалчетата, които им носят “дивиденти“ от няколкостотин хиляди лева.

Обичайно такъв обир налага участието на поне трима души. Стадартно участват четирима, които разделят почти пропорционално парите. Особена важна е функцията на наблюдаващия бандит, който следи за присъствието на полиция и дава указания за времето, с което разполагат. Двама въоръжени нахлуват в автомобила, задигат парите и се насочват към третия, който бдително ги очаква с осигурен транспорт. Потеглят към предварително уговорено място, подпалват автомобила и потеглят с колата на наблюдаващия. След това делят парите, изхвърлят телефони и хващат в различни посоки.

Като по учебник. За известен период от време не поддържат никакви връзки помежду си. Когато парите вървят към приключване, започва беседата и подготовката на нов удар. Столичните молове и клонове на банки са особено удобни за такъв тип обири, тъй като натрупват големи обороти, а обектите са препълнени с хора, които позволяват да се слееш с тълпата, без да привличаш внимание. Ако нещо се обърка, можеш да предизвикаш хаос и суматоха с изстрел, която ще затрудни властите.

Рутинното поведение и наличието на план-графици, е предпоставка за добре планиран и успешен обир. А липсата на засилено полицейско присъствие и малкото на брой служители, осигурярат коридори за бързо и лесно бягство с парите. Пропуските в системата и организация на властите, винаги довеждат до безплатни екскурзии на екзотични дестинации за крадците.

LibraNews.bg

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини