17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Корабът майка потъва – ръст на необслужваните кредити в България

Прочетете още

 

Поради скоростната инфлация, високите цени и кризи в страната, българите се затрудняват все повече в обслужването на кредити. Това е любим период за частните съдебни изпълнители и юристите, които завеждат дела за принудително събиране на задължения. Следват запори, възбрани върху имущество, телефонен терор, допълнителни такси и лихви.

Какво следва, ако не можете да погасите вашия заем в договорения срок?

Препоръчително е да се свържете с кредитната институция, която е отпуснала заема, за да уведомите за затрудненията и да поискате отсрочка във времето или разсрочване на плащането. В повечето случаи, ако спазвате поетите ангажименти, това няма да се отрази сериозно на положението Ви и рейтинга на лоялен клиент. Изключение правят банките, които отразяват всяко просрочие по задължението в централния кредитен регистър (ЦКР), с което рискувате в близките пет години да не може да се възползвате от услугите им.

Това е и най-честата причина (лошо ЦКР) хората да прибягват до „бързи кредити“. Бързите кредити често отпускат заеми на хора с лоша кредитна история, но поради липсата на гаранция/обезпечение по кредита, оскъпяването може да варира от 10 до 30,40% на месечна база. Ако парите са ви необходими за кратък период от време, няма да усетите мъките на този тип заеми. Всъщност първоначалната концепция на тези кредити е да подпомагат хора, които са изчерпали средствата си, до заплата или за някаква спешна, неотложна нужда.

За съжаление това поведение се превръща в навик, от който човек попада в омагъосан кръг и прогресивно дългова спирала, от която трудно може да намери самостоятелен изход. Дори да обслужвате коректно всички ваши задължения, ако те са няколко или често прибягвате до услугите на небанкови институции, впоследствие банките е много вероятно да ви откажат отпускането на заем, поради т.нар. „кредитна експанзия“. Тоест, имате много активни кредити и банките не харесват това – вие сте рисков клиент за тях.

От доста години финансовите институции работят с иструменти за оценка на клиента, в лицето на външни компании, които на базата на различни данни и проучвания, предоставят прогрозна оценка за платежоспособността на клиента. Това е особено разпространено и важно при тегленето на по-големи суми, ипотечни и фирмени кредити или друг тип заеми – овърдрафти, стокови кредити, лизинги и др.

Едно от най-големите финансови удобства е кредитната карта. Кредитните карти ви дават свободна сума под ръка, която да използвате в краен случай. Те предоставят опции за разсрочено плащане и ако нямате възможност да погасите цялото задължение в момента, може да внасете само минималната дължима сума (лихва + малък процент от главницата), докато стабилизирате вашите финанси.

Статията има информативен и образователен характер и призовава към повишаване на финансовата грамотност при младото население и внимателното боравене с парични средства.

Не взимайте заеми, които не знаете дали ще успеете да върнете!

Свилен Георгиев

LibraNews.bg

 

 

 

 

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини