10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Кратък обзор на политическата обстановка

Прочетете още

След тридневни терзания и спорове, Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-то Народно събрание. Решението предизвика смесени чувства – едни отчетоха избора като разумен и логичен, други се разбунтуваха заради потеклото и възрастта му. Партията на “Промяната“ остана силно изненадана от предложението на Корнелия Нинова и пожела кратка пауза след него.

Ще се състави ли кабинет или предстоят нови избори?

Никой не се наема да отговори и начертае вариантите за бъдеще на страната. Възможна е коалиция между ГЕРБ/СДС, ДПС, “Български Възход“ и БСП. Към момента този вариант не се разглежда с обществено одобрение, заради контрапозицията на БСП срещу ГЕРБ. „Възраждане“ не излязоха с разяснения по въпроса – Биха ли направили съвместно правителство с участието на ГЕРБ и ДПС, с миноритарната подкрепа на „Български Възход“?

„Продължаваме Промяната“ спечелиха второто място на изборите и като следваща политическа сила, от тях се очакваше диалогичност и желание за сътрудничество, каквито в традиционен за предходното управление стил – липсваха, а на това според повечето анализатори, се дължеше падането на правителството с вота на недоверие.

Очаква се идната седмица формациите да изразят позиции – кой с кого е склонен да се коалира и с кого не, и ще се стигне ли до мнозинство, което да премине необходимата бариера. Обществото продължава да се бунтува около кризите и липсата на изгледи за създаването на кабинет, който да се заеме с решаване на основните за страната проблеми.

Андрей Лилов

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини