10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Кратък обзор на събитията около изчезналия Александър

Прочетете още

 

В петък следобяд бе съобщено, че младо момче е изгубено от баща си в Перник. По негови думи, докато паркирал колата си и говорел по телефона – детето изчезва. Впоследствие става ясно, че момчето страда от тежка форма на аутизъм и не са известни всички детайли около неговото изчезване. Службите започват да работят по множество направления, включително отвличане.

От източници става ясно, че бащата на детето е нотариус в Перник. Започват версии за лично отмъщение, участие на другия родител или умишлено бягство. В неделя бащата на Александър го разпознава на запис от охранителни камери в кв. Мошево. Информацията обаче остава непотвърдена.

Какво се губи?

Специалисти изразяват предположение, че за да избяга Александър, значи е искал да се предпази от нещо, да предотврати някакво събитие или преживяване. Разбра се, че това не е първият случай на бягство, но винаги е бил откриван, без външна намеса. След разпити от Окръжна прокуратура, служители снеха подозрения за участие на семейството.

Кое е различното?

Детето е решило да разшири обхвата на територията или любопитството към игри за привличане на внимание? В поведението на аутистите има множество специфики, но и някои сходни черти, като например стереотипно повтарящи се действия. От една страна характерът на Александър предразполага към авантюризъм, но от друга се смята, че не е способен да се отдалечи значително от мястото, на което последно е бил с баща си.

Хиляди доброволци се включиха в търсенето, без резултат.

Как трябва да се подходи?

Да се направи оценка на поведението и възможностите на детето (умствено и физическо развитие), от терапевти работили с него и близки роднини – не може да гарантира резултат, но би помогнало на разследването. В издирването се включиха дори медиуми, които дават противоречиви насоки за местонахождението на момчето.

Къде би отишъл Александър? Как би оцелял? Как да бъде привлечен, ако е толкова добър в играта на криеница? (ако приемем, че детето е избягало нарочно.)

Александър не обича шумове, не е социален и комуникативен – почти не говори. Забавлява се да играе с вода – тя го радва и успокоява, а жаждата не е усещане, което може да преодолее толкова лесно, колкото глада. В описанието на детето бе споменато, че носи играчка. Възможно ли е да бъде привлечено по този начин?

Какви места би избрал за нощувка? Би ли се върнал сам? Защо бяга? Отвлечен ли е?

Водещи експерти изразиха мнение, че системите не работят.

Четири дни не могат да открият дванадесет годишно дете – сякаш е призрак, който им се изплъзва. Тридесет и двама души от спасителна служба издирват Александър в горите и районите около града. Системата Амбър (радиус 200 км) бе активирана, но въпреки това не доведе до резултат, нито до сериозна следа.

Шансовете намаляват с изминал всеки ден. Фалшиви постове в социалните мрежи объркват граждани, включили се като доброволци в инициативата.

Кои са хората, които познават Александър отблизо и защо не предоставят пълен профил на детето?

В историята има нещо алогично – Мълчанието…

LibraNews.bg

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини