17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Политическа Стоматология. Интервю на Дани Йорданов. Демократична България

Прочетете още

 

Господин Йорданов, Вие сте лекар по дентална медицина и част от ядрото на Демократична България. По случайност и човекът, който Ви взима това интервю, е кръстосвал медиално и дистално коридорите на същия факултет.

Един метафоричен въпрос…
Ако държавата е една голяма уста – За кого трябва да бъде най-голямата хапка?

Казвам се Йордан, а когато през 2007-ма започнах да използвам социалната мрежа Фейсбук, създадох акаунта с краткото си име Дани. Тогава не смятах, че ще се занимавам с политика, дано тенденцията за кратки имена в политиката намери своето продължение у нас, въз основа на добрите световни примери.

Големите хапки в политиката не са хубаво нещо, те обикновено са свързани с корупция и опасност една голяма хапка да задави целия организъм и да го изложи на сериозна опасност от задушаване. Тук идват зъбите, които трябва да раздробят голямата хапка и да елиминират корупционната опасност.

В нотката на стоматологията – дъвкателните зъби имат най-съществена роля, понасят най-голямо натоварване и най-често се развалят. Кои са кътниците на държавата и къде са фисурите им (слабите места)?

Кътниците на държавата, в продължение на предходния въпрос, със сигурност са съдебната система, тя обаче действа според правилата, създадени от резците, кучешките зъби и предкътниците, които олицетворяват изпълнителната и законодателната власти.

Не можем да очакваме добра функция на кътниците, ако резците не са подсигурили възможна за преработка от кътниците хапка. Логично, във всяка една система е възможно да има слаби звена – дълбоки бразди, създаващи потенциална несигурност за целия моларен зъб, тук идва ролята на профилактиката и превенцията, както и контролът на съдебната власт.

Защо избрахте да се присъедините към Демократична България? С какво тя Ви привлече и изпъкна пред останалите?

Винаги съм се интересувал от политика и съм участвал в политическия процес като гражданин и избирател. За мен “Да България“ е каузата и противопоставянето срещу окопаващите се във властта автократи и пост тоталитарно зависими от стария авторитарен режим апаратчици. Това продължава да бъде днес Демократична България – шансът, че на хоризонта има нещо добро, което ни чака да го достигнем, ако имаме дързостта да извървим пътя до него.

Смятате ли, че държавата трябва да се намеси в медицинското образование, което стъпва на опорки за сатирична автономност?
(Позволете ми да изразя лично мнение)

Със сигурност сте запознат и вероятно дори по-добре от мен самата, че България е една от страните с най-голям брой стоматолози на глава от населението, а в почти всички други държави има нормативна квота </strong за броя им. Защо тук няма?

Медицинското образование е важно за държавата, за да обезпечава специалисти в сектор здравеопазване. Намесата й в образованието трябва да се ограничи до обезпечаване на тези нужди, а не до лобиране за определени академични центрове за обучение.

Какво очаквате да се случи в политиката и медицината в близките 10 години? Намирате ли общи щрихи с вашата специалност? Ако да – какви и къде?

Очаквам най-после да обърнем тенденцията и да започнем да осигуряваме адекватна профилактика и превенция в денталната медицина, за всички възрастови групи. Това би довело до по-висока ефективност на влагания обществен ресурс в здравния сектор. Профилактиката не е просто набор от действия, които извършва лекарят, а и създаване на модел на поведение у пациента, с който той сам да помага на себе си.

Ще ви отнеса малко встрани…

Какво ще се случи с Александровска болница? Изглежда върви към фалит, който на практика е невъзможен, защото е университетско звено и това би пратило на дъното медицинското образование у нас?

Проблемът с болниците, жертви на лошия мениджмънт е, че грешките на ръководството се плащат от заплатите на лекарите, сестрите, лаборантите и всички други здравни специалисти. Това води до демотивиране на персонала или до преумора на персонала, търсещ допълнително работно място, а най-лошото е, че води до напускане на качествени здравни специалисти.

Всичко това се отразява негативно върху пациентите. Решенията са в сферата на адекватния и навременен контрол върху ръководствата, от страна на принципала на съответната болница и разбира се, в контролната роля на една реално функционираща съдебна система.

И последен заядлив въпрос. Все пак експериментарираме в журналистиката…

Защо медиите мълчат за скандалите в МУ – София и делата срещу бившите лица на ръководни длъжности? В това число бившият ректор Проф. Ванъо Митев и деканът на факултета по дентална медицина – проф. Андон Филчев. При положение, че обвиненията са доста сериозни – корупция, незаконен прием, явяващ се и заплаха за националната сигурност на страната, злоупотреба със служебно положение и солиден финансов ресурс?

По мой спомен думите на Проф. Митев бяха с удар по масата : „сто милиона на плюс“. Какво е вашето лично мнение по темата?

Корупционния скандал от 2015/2016-та е проблем в много направления. От една страна беше накърнен авторитетът на МУ София – като най-добър Медицински университет в страната, а от друга се предоставяше право на пребиваване под фалшив предлог, на граждани на трети страни в ЕС. То и затова ДАНС се намеси.

Ако се чудите защо днес продължаваме да не сме в Шенген, дайте си отговор на въпроса – Има ли наказани за това корупционно поставяне на националната ни сигурност и сигурността на целия ЕС на карта?

Апропо, спомням си на едно тържествено честване на “90 години МУ“, през 2008-ма в новата сграда на Народното събрание на пл. Независимост, новоизбраният ректор обясняваше в тържественото си слово как ще довърши сградата на Медицинския стол, за да я превърне в Ректорат и стол, как ще възстанови сградата на Патофизиологията. Можете да видите, разхождайки се в двора на МУ, че и днес нищо такова не се случва. 8 години управление са много време, ако имаш желанието да работиш.

Какво бихте искали да направите Вие за развитието на денталната медицина у нас, от камбанарията на партиен член?

Превенция и профилактика, за повишаване на зъбния здравен статус на пациентите и добри условия за практикуване на професията ни. Кратък отговор, който включва всички аспекти по темата, както общественият интерес, така и интереса на лекарите по дентална медицина.

LibraNews.bg,

Г-н Йордан Йорданов – един прекрасен човек и специалист~! Благодарим Ви за отделеното време и внимание, както и за оказаната чест за интервю! Бъдете здрав и щастлив! 

 

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини