17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Рамките на правовата държава. Юристи говорят….

Прочетете още

Гледната точка на Свилен Георгиев, юрист наказателно право.

1. Вие сте добре подготвен по теми, свързани с дела срещу лица, заемащи държавни длъжности. Какво се случи с Десислава Иванчева?

Нямам преки наблюдения по случая, а и практиката в тези среди сочи към кодекс, който поддържа етиката и морала. Не мога да коментирам чужди съдебни казуси, без да съм изцяло запознат с всички материали по делото и подсъдимите лица. От позицията на юрист мога да кажа, че за да получи ефективна присъда лицето, трябва да има солидна доказателствена част и правова аргументация.

2. Смятате ли, че Иванчева е правилото или изключението, което не извади късмет? В държавните структури непрекъснато излизат сигнали за корупция по всички етажи на властта.

Това е проблем, който датира много преди годините на „прехода“. Преди демокрацията беше урегулиран, и натискът върху общественото мнение и движение позволяваше привидно да изглежда, че законът работи и е еднакъв за всички. В действителност това не беше така. Силни на деня бяха послушните и приближени до управлението, но поради някои икономически причини, обикновените граждани не усещаха така осезаемо тези зависимости.

3. Смятате ли, че може да бъде направено нещо в помощ на Иванчева? Този въпрос се върти в медийното пространство?

След като има решение на ВКС и влязла в сила присъда, не смятам че нещо би могло да повлияе на ситуацията й към момента. Всички промени се случват по установения от закона ред – обжалване, молби за повторно разглеждане на делото и така нататък. Моето лично мнение е, че няма какво да бъде направено в нейна полза и защита. Ако имаше – досега трябваше да е видяло бял свят.

4. Какво смятате, че трябва да се направи за прословутата съдебна реформа?

Смятам, че законодателството ни е доста остаряло. Времената много се промениха и човешкият фактор трябва да има друга роля. Един от големите проблеми на системата е параграф 22 и разтакаването – отиди, вземи, занеси, сега тук, после там, днес, утре, след месец, година. Закъснялото правосъдие не може да бъде ефективно. Справедливостта изисква време, защото всеки е невинен до доказване на противното. Това не е повод за дискусия в нашето законодателство. Но не може делата да се протракват с години. Това е целева политика, с която лицето, на което е повдигнато обвинение, минава между капките с домашен арест или му се приспада от присъдата срокът от повдигането на обвинение до влизането й в сила. Така се оказва, че едно дело е стартирано през 2012 например, а решение излиза през 2017 или 2018 и ако присъдата е 10 години, тя става 2 или 3.

5. Някой ваш клиент признавал ли е вината си пред Вас?

Адвокатите не се интересуват от невиността на клиентите си. Тяхна работа е да анализират ходовете на прокуратурата и изградят добри защитни тези. Дело лесно се печели с разклащане на обвинителния акт. Хората често си мислят, че могат да заблудят страните – защита, прокуратура, арбитраж – съдия. Това е почти невъзможно. В общия случай опитните колеги си затварят очите, защото трябва да се придържат изцяло към рамките на закона.

LibraNews.bg

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини