17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Репортажи от Бункера. Част втора

Прочетете още

Западът продължи да си лежи на лаврите/ларвите на победител в Третата световна война и да игнорира случващото се под носа му, в корема му. Трябва да се покаже/докаже, че капитализмът е нещо много вредно, ама наистина вредно. Тези промени, които той направи по принуда, след като Маркс му показа, че с манталитета от годините на начално натрупване на капитала може да докара нещата само до революция, не са достатъчни.

Създаде се проблем за стартиралите ВОСР (Великата Октомврийска социалистическа революция)… Тези гадни капиталисти ще вземат да докажат на практика тезата на Маркс, че ерата на комунизма (според него тоя не е стадий на развитие или държавна система, това е посока на социално-икономическо движение, тоест не е спирка, а посока!) може да настъпи само във високо развити икономически общества, а Русия не беше такава… Когато Ленин написа писмо до Енгелс, защото Маркс беше вече покойник, и сподели идеята си, че може да се експериментират и да се тръгне по пътя на комунизма в една силно изостанала страна като Русия, Енгелс снизходително, добронамерено отговори нещо в духа на „звучи интересно, опитайте…“. И те (болшевиките) опитаха!

И какво стана… Оказа се, че всички страхове и погнуса на Маркс към Русия и нейните дълбоко „азиатски“ форми и практики на управление се съешиха с „неговата теория“. Роди се чудовище, не искам да тревожа паметта на Мери Шели…! Бедният Маркс… С каква лекота всички комунистически лидери плюха върху паметта му и го обявиха за утопист, след падането на Берлинската стена! Той човекът с математическо мислене, утопист! Ама видите ли, не му се получило на СССР и всички завоювани страни след Втората световна война да построят Комунизма по тази причина… Той им крив, за техните вътрешни, азиатски, кривици! Е, такъв е животът! Маркс е велик, той ще прости гаврата с идеите му, които те дори не бяха осмислили, а си настроиха по своя азиатски модел на мислене.

И така… актът на инсталиране на условно казано „левичари“ в десния Запад започва много рано, още преди емигрирането на Троцки от Сталинска Русия. Той въпреки това не спира. Особено се засилва при контролираното „разгащване“, вменено на нищо не схващащия Горбачов, Бог да го прости, вече! Избистри стратегическата идея, върху която ще стъпи движението към глобална конфронтация след известно време. Тя ползваше нещо много просто. Благодарение на това, че Западът се съобрази с тезите на Маркс, че безкрайното забогатяване на едни за сметка на безкрайното обедняване на други неминуемо ще доведе до революция, постепенно се въведе тенденция на повишаване жизнения стандарт на хората, довел до създаването на силна средна класа. Точно в нея се прицели Кремъл.

Ако доведем тази същата средна класа до внезапно обедняване, това също може да породи революционен ефект. „Ние ще се възползваме от него“… Планът е простичък. Икономическият растеж на Западните страни почива върху едно свръхпроизводство и мощен икономически растеж. Ако се атакува точно тука, това ще доведе до кризи и разрушаване на стабилността в живота на средната класа, а това значи недоволства, протести, революции… ииии „ние идваме на власт“. Световно владичество и пълен контрол на човешката маса, която естествено ще се превърне в маса от роби, такива, каквито познаваме от античната история.

Какво бе предприето в тази посока? Всички достижения на западната демокрация бяха доведени до абсурд – свободата в свободия, инициативността в анархия, стремежът към растеж в унищожаващ живота на Земята… Колко притеснително звучи само… Ама то не само звучи, ама и се получи. Тръгнаха нечувани инвестиции в проникване в личния живот на управляващите, следене, събиране на компрометиращи материали, видеа, действия… развиване на идеята „глас народен, глас Божи“ до нейния абсурд чрез манипулациите от социалните мрежи. Показване, че това е вредно и че води до анархия.

Инициативността на хората, склонността им към либерализъм се изроди в агресивно налагане на някакви странни нови модели, които да доведат до разумния въпрос на Ботев „Мъж ли си, жена ли, или хермафродит — звяр или риба“? И тук вече нещата съвсем загрубяват. На Запад има достатъчно много и силни личности, които в крайна сметка биха желали да управляват един глобален свят, точно така както го мислят и в Кремъл. Внезапно интересите съвпадат, нооо „еднаквостта по форма, не значи еднаквост по произход“.

Ето как се достигна до четвърта световна война, която протича днес на територията на Украйна с тенденция да се попренесе в целия бивш социалистически лагер. Оказа се, че вълната, която употребиха за своя сърф в Кремъл е била изкуствено породена и както там се възползваха от не един „полезен идиот“ (по Ленин) в политическата реалност на Запада, така и влиятелни люде на Запад, но нямащи нищо общо с този Запад, който спечели „студената“ Трета световна война с СССР, кротко изпълзяха от леговищата си и пуснаха самозабравилата се в азиатски сън Русия по улея на световния бобслей! Започна се ликвидацията на Русия, защото не ѝ достигна далновидност и аналитично проникновение за оценка на реалната ситуация. Лошо няма. Едно зло по-малко!

Но какво следва от тук насетне. Заплахата от световен социализъм в съветски стил, „1984“ и т. н. тепърва предстои. Трябва да браним човешкото в себе си. Да направим най-приемлива, съвременна форма на „демокрация“, защото знаем, че такова животно няма, но то може да бъде подобрено и подобрявано непрестанно, за да не поражда страдания и конфликти. Иначе алтернативата е да се върнем по историческата спирала в класическата антична нейна форма – шепа хора управлява брутално всички останали. Тези, които подхлъзнаха елегантно Кремъл с удоволствие ще подхлъзнат и всички нас…

За това следва да си повтаряме ежедневно посланието на Юлиус Фучик – „хора, обичам ви, бдете!“

Автор Ян Па

2 КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини