10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Семаглутид доказа своята ефективност в борбата със затлъстяването

Прочетете още

В началото на годината Европейската Агенция по Лекарства (ЕМА) одобри продукта Vegowy на Novo Nordisk и като терапия срещу наднормено тегло. Семаглутид отдавна е известен като ефективно антидиабетно средство, под името Ozempic/Rybelsus.

Продуктът е показан като допълнение на нискокалорична диета, съчетана с физическа активност, за регулация на телесното тегло. Молекулата е аналог на човешкия глюкагоноподобен пептид (GLP-1). Той действа като GLP-1 рецептор агонист, който селективно се свързва с GLP-1 рецептора и го активира.

GLP-1 e рецепторен регулатор на апетита при човека, който присъства в няколко мозъчни области. Семаглутид има пряко влияние върху тези от тях, които участват в хомеостатичната регулация на приема на храна, протичаща в хипоталамуса и мозъчния ствол. Семаглутид може да повлияе чрез директни и индиректни ефекти върху септума, таламуса и амигдалата (мозъчни области).

Клиничните проучвания доказват, че препаратът намалява нуждата от енергиен прием, увеличавайки усещането за ситост. Освен това намалява желанието за прием на храни, богати на мазнини, като стимулира секрецията на инсулин и намалява секрецията на глюкагон, при високи нива на захар.

Механизмът за регулация на кръвната захар, включва и забавяне на изпразването на стомашното съдържимо, в ранната постпрандиална фаза. В състояние на хипогликемия, семаглутид понижава секрецията на инсулин, без да влияе върху производството на глюкагон. GLP-1 рецепторите са експресирани и в сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и имунната система. Наблюдаваните ефекти върху плазмените липиди, показват понижение на систоличното налягане и антиинфламаторни (противовъзпалителни) ефекти.

Източник Pharmacist

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини