17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Температурни критерии за продължителността на живота

Прочетете още

Температурните колебания в организма подсказват физиологичния остатък от живота, който ни е отредила съдбата. С напредване на възрастта метаболизмът се забавя, с което намалява интензитетът на енергийния поток, респективно телесната температура. Колкото по-„хладен“ е човек, толкова по-висока е неговата биологична възраст. Съотношението мускулна маса – мазнини, също трябва да бъде взето под внимание при измерването й.

Освен маркер за наличие на възпалителен процес, температурните вариации са  признак за отклонения в дейността на някои от жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, полови жлези, надбъбречни). Резки и внезапни скокове, могат да сигнализират за новоразвиващ се тумор или метастази в организма.

Защо вдигаме температура?

Повечето гадинки, които ни разболяват, особено в лицето на вируси, загиват при определена температура. Колкото по-бурен е имунитетът на даден човек, толкова по-резки са отклоненията в диапазона – 35.6 – 39.5. Твърде високи стойности могат да бъдат опасни за човека, особено в ранна детска възраст, поради риск от гърчове и денатурация (разрушаване) на белтъците, които участват в изграждането на тъкани или регулират дейността на органи и системи (под формата на хормони/ензими) в тялото.

Свалянето на температура под 38 градуса по Целзий, натоварва работата на имунната система и забавя възстановителните процеси. При здрав човек, нормалните стойности на телесна температура варират между 35.5 – 37.00. По – ниските обичайно са свързани с хипотония, напеднала възраст или поднормено тегло.

Някои видове термометрични пособи (термокамери, инструменти за продължителен мониторинг) могат да бъдат използвани като скрининг на онкологични заболявания (рак на гърдата), установяване на метаболитни и хормонални нарушения.

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини