17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Три причини да се друсаш. Другата гледна точка

Прочетете още

  1. Кара те да се чувстваш различно от състоянието, в което си бил, а ако ти е за първи път – различно, от което и да било състояние, в което си бил досега в живота си. Това може да означава пълна загуба на контрол или придобиване на почти свръхчовешка концентрация на мислите, или просто изключително завишено състояние на това, което си бил – преди да приемеш субстанцията. Може да ти стане по-весело, по-тъжно или да не изпитваш абсолютно нищо, има наркотици за всяко състояние, от, през и извън тях. Както е казал Франк Синатра – „Трезвеността е онова ужасно състояние, в което вечерта се чувстваш точно така, както си се чувствал сутринта.“
  2. Помага да виждаш света от различна гледна точка. Доказано е, че всеки наркотик въздейства пряко на химията на човешкото тяло, като създава, добавя или отнема химикали, чието присъствие или отсъствие – няма как да усетим иначе. И, когато това се случи, познатото става непознато и обратното – виждаме съдържанието на геометрични форми една в друга, започваме да усещаме или да си въобразяваме, че започваме да възприемаме света по друг начин. Сякаш е същият, но видян през други очила, с някои го виждаме през призмата на силата, друг път на параноята, трети през призмата на абсурдното и ужасното, на още по-дълбоката мистерия. Това ни помага да не приемаме нищо за абсолютна даденост, винаги да търсим детайла на детайла или различното.
  3. Носи знание. Не случайно едни от най-бурно развиващите се периоди в човешката история, от научна и културна гледна точка, са били такива, в които наркотици са се ползвали – почти без ограничание, но не само за забавление, ами и за разкриване на мистериите на света. Говорим за началото на 20-ти век, когато кокаин, хероин, морфин, канабис, „магически гъби“, етер, мескалин и т.н. и т.н., са се продавали като лекарства срещу всичко. През този период човечеството е напредвало с ускорено темпо през технологични, медицински открития, литература, кино, култура. Същото е с навлизането на психеделичните вещества като ЛСД през 60-те години в академичния и корпоративен свят на САЩ, движението на хипитата, които после стават най-големите юпита и създават Силициевата Долина. Древният свят, когато се е гледало на наркотиците като на свещени и мистични инструменти за придобиване на познание и за връзка с боговете…Няма човешка култура на земята, която да не е била повлияна или в момента да не е повлиявана от ефекта на на наркотици, било то кафе, цигари, вино, любов, газови изпарения, псилоцибин, аяуаска, пейот, амфетамини, психиатрични лекарства, химикали в околната среда и всичко останало, което минава през човека – по един или друг начин. Това са инструменти, чрез които, човек има избора дали да извлича знания, полза и мистични преживявания, или да унищожава хора и общества.

Автор Симеон Денев

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини