17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Уимбълдън в България – трева, бели линии и къси пари

Прочетете още

Семерджиев 1,2,3… Интервал 2 години…

Кристиан остави едно дете без баща, отнемайки неправомерно живота на Милен Цветков. Георги взе децата на две опечалени майки. Порше изтръгна България от сърцето на Франция. Шумен помилва убиец. И още, и още, и още… Вчера, днес, утре…

Кой е виновен? Базов въпрос.

Децата, попаднали в деструктивна среда? Неграмотни родители? Държавата? МВР? 200 лв?

Отговор в изчерпателна версия…

Над 60,70% от родителите се стремят да бъдат харесвани от децата си, от страх, че ако се загуби доверието и симпатията помежду им, детето може да се изолира и да се случи Бог знае какво с него. В стремежа си да бъдат готини, съвременни и адаптивни възпитатели, да дадат нещата, които те не са имали в детството и са възприели като лишения (хубави дрехи, електронни устройства, коли, пари, възможности, свобода и т.н.), родителите произвеждат едни страхотни любопитни деца, които не страдат от тежки предразсъдъци, спомени за режими, диктатура, наказания и прочие. До тук всичко е прекрасно, с изключение на факта, че високата доза ларж, напомпана с либералност в следващата версия на хипи времена, вроденото човешко любопитство и его, дирижирани чрез модни тенденции, сформират една безгранично опасна комбинация, когато стимулът отсреща е психотропен.

Огромен процент от населението не е добре осведомено за видовете наркотични вещества, ранни и късни поведенчески промени, степен на пристрастяване, достъп и разпространение. И бъдещето, свързано с тях – „дизайнерска дрога“, на която ще обърнем малко внимание по-късно.

Какво прави държавата по темата? Промотира разни клипчета из училищата, очаква учителите да просветят децата по казус, който те самите не разбират, очаква родителите да влязат в ролята на Ел Чапо криминалист и в подрастващите да избуи чутовен морал. „Е НЕМА“ как да станат така нещата…

МВР стои в летаргия. Мечките са в дълбок сън, който може да бъде нарушен или след грандиозен скандал, с последващ риск от уволнение, или с между 200 и 2000 лв. Така излиза на практика. Не може да се сърдим на МВР, че са подкупни. Но може да съдим всички назад, които са дали път и възможност, такива лица да заемат държавни длъжности – в болници, в полицейски служби, в прокуратурата.

Истината е, че който я търси, винаги я намира и не е никак трудно в страна от няма и 6.5 милиона души, да бъде проверена оценката за етиката и възпитанието на даден човек. Прави се навсякъде, значи и тук може. Един от моменталните коректори на поведенчески грешки е законът, в условия на универсална валидност за всеки, който доказано е извършил престъпно деяние или има такова намерение. Под извършил престъпление, разбирам и този, чиито кръвни проби са подменени или манипулирани срещу съответната сума, с цел да се отърве по-леко кожата. Казвам го като лекар, не като конспиратор.

Тъй като темата е много обширна, ще спра до тук с нея. Виновни за това, което се случва сме всички ние – с неадекватни действия, с апатия и бездействие, с погрешни избори. Държавата сме всички ние, деца на някого сме всички ние. Родители също. А що се отнася до МВР и поредните 200 лв рушвет, мисля че една достойна присъда, би послужила като добър пример на останалите. Все някой трябва да го отнесе първият път.

И така… Най – важното остана накрая – Дрогата. Тя е свързващото звено между четирите случая. Хубаво е да се обърне внимание на факта, че преобладаващата част престъпления от подобен характер, свързани с апатия, агресия и безконтролно поведение, включително и случаи на брутални сексуални посегателства (Виктория Маринова), са обвързани с употребата на амфетамини и метамфетамини (кристали). Различните видове наркотични вещества, имат различни ефекти върху мозъка и поведението. Общото между тях е, че са инхибитори на обратното захващане на допамин и /или серотонин, което води до излив на последните вещества в големи количества в мозъка, придружен със следните ефекти – чувство за еуфория, превъзбуда и сила. Не всички наркотици отключват агресорно поведение. Но като цяло потенцират чертите на характера – агресивните стават по-агресивни, веселите – по-весели и т.н.

Завършвам статията с медицинска препоръка. Колкото по-податливо е едно дете на шоколад или видео игри, толкова по-податливо ще бъде към цигари, алкохол и др. Колкото по-рано започне да пие и пуши, толкова по-голяма ще бъде степента на зависимост, която ще развие при наличие на системна употреба. Вероятността да опита нови неща е правопропорционална на възрастта. Колкото по-рано едно дете стартира с консумацията на алкохол и тютюнопушене, толкова по-голяма е вероятността в близък план да разшири употребата на психотропни вещества. Запомнете това!

Или по-кратката версия – ако опазите децата си до определена възраст, вероятността впоследствие да бъдат развити тежки зависимости, е в пъти по-малка.

Автор Андрей Лилов

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини