10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Уроците на живота. Интервю с психолога Мария Богданова

Прочетете още

 

Казвам се Мария Богданова, на 44 години, щастливо омъжена от 24. Имам две прекрасни деца и невероятно семейство. Завършила съм медицински колеж, а впоследствие семестриално психология. Обичам да пътувам и опознавам света.

1. Мария, като психолог коя диагноза бихте определили като най-трудна за лечение?

Като психолог – най-трудната диагноза е свързана с разстройства от аутистичния спектър. За съжаление, ранните симптоми понякога се диагностицират трудно и поради това терапията се отлага с години, което е силно непрепоръчително от специалистите. Относно лечението – има много видове терапии и методи на работа. Първо трябва да се диагностицира степента на аутистичния спектър, спрямо клиничната картина на аутистично разстройство, съобразени с индивидуалните особености на всяко дете.

2. Защо решихте да споделите историята си? Смятате ли, че един прочит може да промени нечия гледна точка или да подкрепи даден човек в решенията му?

Реших да споделя своята история, за да вдъхна надежда на всички семейства, които имат моя отминал проблем, за да не се отказват и да не спират да се борят, каквито и трудности да срещнат.

3. В личен разговор споменахте, че сте имали проблем със зачеването. Трудностите, през които сте преминали – отразиха ли се на работата и кариерата ви?

Да. Имах проблеми със зачеването, но това по никакъв начин не ми се отрази негативно върху кариерата – напротив, това ме мотивира да търся отговори на много въпроси в психологията, която впоследствие започнах да следвам.

4. Колко време ви отне? Какво се случи при Вас? Как го преодоляхте?

С доста трудни години се борихме заедно с мъжа ми, за да бъдем точни – 15. Минахме през много премеждия, тежки процедури, операции, хормонални терапии и инсеминации, докато накрая стигнахте до инвитро и чудото стана. През цялото време имах много силна подкрепа, както от семейството ми, така и от приятелския кръг, за което съм безкрайно благодарна.

5. Какво бихте посъветвали хората с репродуктивни проблеми?

Бих ги посъветвала да не спират да се борят, да имат повече вяра в медицината, която е доста напреднала в областта. Каквито и трудности да срещат, те се преодоляват.

6. Вярвате ли в съдбата? И какво мислите по въпроса : Защо на едни животът дава потомство, а други лишава от него? Може ли да е свързано с грешки от миналото? Карма?

Да, вярвам в съдбата и смятам, че няма случайни неща. Трудностите, през които минаваме са урок и изпитание, лично за мен. Много труден въпрос. Не мога да отговоря защо на едни дава потомство, а на други не. Аз също съм си задавала този въпрос и все още не съм намерила отговор на него. Въпросът за кармата обхваща много обширна тема, която не може да се обясни с няколко изречения.

7. Какъв е най-ценният урок, който Ви даде животът?

Много уроци ми даде животът, както хубави, така и лоши. Най-важното, което научих, е че семейството стои над всичко, а приятелите са нещо, без което не можем да оцелеем. Даването на любов и творенето на добро. Научих, че любовта, не времето, лекува всички рани. Научих, че няма невъзможни неща, когато човек иска нещо много силно – от дълбините на душата си.

Благодарим на Мария Богданова за споделения опит!

LibraNews.bg

5 КОМЕНТАРИ

  1. Страхотно интервю! Имам честта да познавам Мария лично,и съм възхитена от искрената й откровеност ! Но тя е такъв човек и в живота и професията! За мен хора като Мария днешно време се срещат все по рядко, за съжаление! Пожелавам й само успехи и реализация на професионалното поприще!
    Обществото ни се нуждае силно от хора като Мария! Успех!

  2. Такава е Мария Богданова, човек с главно „Ч“. Мой личен приятел от 20 години. Била е до мен в най-трудните ми моменти както и цялото и семейство.
    Мога само да благодаря на съдбата , че преди толкова много време ме срещна с нея.
    Остани си такава приятелко добра!

  3. Прекрасен човек! Много искрено и лично споделено! Желая много здраве и щастие на цялото семейство!

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини