10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Възможна ли е стабилност по време на война?

Прочетете още

Цял свят коментира, че Европа е на път да изчезне и отдавна е подписала присъдата за своята гибел. Първо бяха миграните, които нахлуха през границите й, после пандемията, а сега настоящата война. Истината е, че във времена на прелитане на бомби, всички планове и прогнози са с пренебрежима валидност и всяко решение може бъде променяно многократно, тоест няма как да очакваме лидерите с лекота, да се ориентират към пътя за изход от ситуацията.

В такива моменти човек е объркан. Пред него стоят различни сценарии, чиято развръзка не се вижда добре в далечината. Великобритания загуби своите премиер и Кралица, България правителството си, а сега се очаква и раздяла със следващото.

Франция излезе на протест срещу инфлацията (под 6%), Германия не вижда зимата без доставки на руски газ, САЩ заема индиферентна позиция, наблюдавайки какво ще се случи, за да избере на чия страна да застане. Китай поднови мандата на Си Дзинпин, който вероятно ще продължи дълго. Президентът заяви, че основните приоритети са развитието на страната и утвърждаването й като Световен лидер.

Украйна не вижда края на войната. Използва всяка възможност за нанасяне на стратегически удари върху Русия, която се закани подобаващо да отвърне на действията спрямо нея. Учените пък предупреждават за нова заплаха от коронавируса.

Докъде ще се стигне – никой не може да каже със сигурност. Както и кога ще поемем по обратния път – на съграждането. Светът се надява водачите на основните политически сили да седнат на масата за преговори и да достигнат до споразумения, които гарантират световен мир и изход от кризата. Дали ще се случи – отново остава загадка в пространството…

Андрей Лилов  

1 коментар

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини