17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Възможно ли е Украйна да спекулира с Полша? Другата гледна точка…

Прочетете още

Полша съобщи за паднали руски ракети с жертви, в близост до границата с Украйна. Властите излязоха с коментар за потенциално нападение от страна на Русия и призоваха за спешна намеса на силите. От САЩ съобщиха, че проверяват информацията преди да излязат с официално становище по случая, като допускат че ракетите може да са дошли и от Украйна.

Възможно ли е Украйна да стои зад този удар?

Ако Украйна инсценира нападение, което припише на Русия, над страна член на НАТО, би следвало да бъде задействан чл. 5-ти от пакта, който призовава останалите страни в съюза да се включат в защита на държавата, над която е извършено нападение. Освен че това би увеличило шансовете на Украйна за победа над Русия, би поставило мрачен сценарий за изход от Трета Световна война, в която светът може да навлезе.

Дали пророчествата ще се сбъднат или някой работи в посока към това, не е ясно до момента. Умерената и пасивна позиция на САЩ, поражда много въпроси около бъдещето на света и Европа.

След пандемията и глобалната енергийна и икономическа криза, все повече се увеличават притесненията около избухването на нова Световна война. Докъде ще ескалира напрежението и има ли шанс за примирие между Русия и Украйна, става все по-трудно за дискусия и прогноза от страна на политици и анализатори. Много от страните засилват своята военна и техническа мощ, в случай на разрастване на конфликта извън границите на Русия и Украйна.

След падането на ракетите, Полша съобщи, че обмисля консултации по чл. 4 от Северноатлантическия договор за повишаване на бойната готовност на страната. Очакват се реакциите на Русия, която за момента твърди, че няма общо със случилото се.

LibraNews.bg

1 коментар

  1. Ако има някаква опасност за съдбата на Европа и света,то тя в никакъв случай не идва от Русия,която се отбранява от агресивната политика на САЩ спрямо нейната цялост и суверинитет,а от самите САЩ и останалите палета в НАТО,които са истинските агресори на територията на Украйна!

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини