10.8 C
София
петък, март 24, 2023

За Йогата и Красотата – съвети на Маргарита Григорова

Прочетете още

Как да постигнем оптимална детоксикация и хидратация на тялото? Страдаме ли от стресово ежедневие? Чести сривове на имунитета? Болки в кръста или хронично главоболие?

Нека започнем с понятието фасция и значението й за йога практиките.

По анатомични показатели фасцията представлява съединителна тъкан, изградена от колаген, която обвива не само мускулните групи, но също така вътрешни органи и кости. Най-общо тя се разделя на три вида – дълбока, повърхностна и т. нар. висцерална – обвиваща вътрешните органи. Тя е снабдена със сетивни рецептори, регистриращи различни степени на болка и изпращащи информация до централната нервна система.

След 25г. се намалява производството на колаген, а след 40 почти спира. Колагенът се грижи за здравето на кожата, състоянието на ставите, ускорява метаболизма, укрепва ноктите, детоксикира и намалява целулита и стриите. Въздействайки върху съединителната тъкан, се стимулира мощно производство на колаген в организма.

Затова се казва, че човек остава на тези години, на които е започнал да практикува йога. В допълнение с подходяща и ежедневна грижа за кожата, заедно с избора на подмладяващи храни и  режим – физиологическата, психологическата и социалната възраст, остават сравнително млади спрямо календарната.

Когато се практикува йога, фасцията се захранва и хидратира. Когато тъкънта е разтегната, компресирана или скосена, течността излиза навън, а когато излезем от позата и релаксираме, тъканите се рехидратират. По този начин ние стимулираме движението на течности.

Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на вегетативната нервна система, която контролира 80% от функциите на тялото ни. Тя има два дяла – симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс. Съвременното западно общество живее в непрекъсната симпатикова доминанта. Физиологичният стрес стои в паметта на клетката и намалява защитните функции на организма.

Тялото е в позиция на „бий се или бягай„. Симпатиковият дял е този, който ни кара да сме по-възбудени, по-напрегнати. А ние се чувстваме така почти непрекъснато, заради стреса, с който се сблъскваме постоянно. Разтягането успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс.

Затова при практика, много хора се отпускат и дори заспиват. Изследвания показват, че приложението на техниката въздейства положително върху сърдечната честота. Тя е критерий за функционирането на ВНС. Постига се фаза на по-дълбока релаксация. В тази фаза, хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отстраняват, което осигурява на клетките възможността да се възстановяват и регенерират.

Йогата работи в специален синхрон между движения и дишане. Набляга върху необходимостта да дишаме бавно и дълбоко, като се изпълва белия дроб изцяло и се изпразва докрай. Ще забележите, че от момента, в който овладеете вашето дишане, то ще се промени. Съзнателното дишане е основата на контролираното дишане, а контролираното дишане е ключът към по-дълбокото съзнание, към по-доброто здраве или пълен телесен оргазъм.

Енергийни практики. Съвети за женска енергия

“Реших да ви разкажа накратко как работят енергийните практики. Човешката бионергетична система е на много нива. Ние работим с грубото физическо тяло и химическите процеси, които задействат неговата мрежа от клетки и енергийно тяло. Идеята на енергийните практики е да приведат тези две тела в равновесие, чрез интензивна работа с жлезите с вътрешна секреция.“

Това става през чакрите. Жлезите с вътрешна секреция за физическото тяло са това, което чакрите за енергийното тяло. Хормоните, които произвеждат се освобождават непосредствено в кръвният поток и така влияят на целия организъм. Жлезите са свързани и взаимно контролират дейността си. Практиките целят всички жлези да произвеждат хормони в оптимално количество.

Чакрите са енергийни преобразуватели. Разполагат се по гръбначния стълб и са свързани с конкретна енергийна жлеза. Всяка от тях може да привежда бързите енергии в бавни и обратното. Бързите енергии са психическите и духовните, а бавните са физическите. Чакрите са органите, които свързват физическата и духовната ни природа. Енергийните практики магнетизират гръбнака и буквално наливат етерна енергия в ликвора (гръбначно-мозъчна течност).

Какво зарежда жената с енергия?

Женската енергия е двигател на света, батерията и филтърът за мъжете и магнитът за всички наши мечти, здраве и цялост. Жената има нужда от регулярна грижа и зареждане, защото тя е най-вълшебното творение на природата.

Контактът с природата е един от основните енергийни батерии за жената. Ходенето боса тревата или пясъка, плуването, тичането и всичко, което осигурява допир с природните масивни елементи. Мощен енергиен стимулатор са женските енергийни практики, усъвършенствани да изчистват и насищат със сила и свежест.

Основополагащо за качеството на женската енергия е чистотата на мислите и емоциите. Докато в душата живеят гняв, обида и всички разрушителни чувства, то каквито и външни стимули да бъдат използвани, за сила на женската енергия не може да се говори. Има много психологически и медитативни техники за трансформация на деструктивните чувства в любов, радост и достатъчност.

Чистотата на дома и работното място се отразяват пряко върху психическите ни възприятия, а подредеността на всичко в живота ни отваря енергиен канал за получаване на пари и материални блага. Грижата за външния вид и тялото, здравословното хранене, спортът, стремежите видът да е винаги приличен.
Женствените танци и ин йогата са инструменти за зареждане, тъй като въздействат пряко на въбрациите.

Удоволствия

Колкото повече удовлетворяваме капризите и колкото по-малки са те, толкова повече ни зареждат. Всеки ден трябва да се отделя време за поне две неща, които доставят удоволствие, а в идеалния вариант, всеки момент от ежедневието ни може да носи наслада. Творчеството е мека и магнетична енергия. То прави чудеса с психиката и чувствата. Препрограмира вибрациите до съвършени нива.

Жена, която прекарва целия си ден през спектъра на творчеството, е най-силно заредената батерия за Вселената. Затова, посвещавайте желание и творчество във всяко свое начинание.

Ако желаете да се свържете с Маргарита, можете да го направите веднага след посетите с клик Фейсбук страницата на йога общността.

Автор : Маргарита Григорова
Помощни материали : puls.bg
Редакция: LibraNews.bg

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини