10.8 C
София
петък, март 24, 2023

Забранено за самоубийци

Прочетете още

Люлката на живота е в захарта. А кръвната може да я залюлее толкова силно, че да го съкрати с 19 години. Това е цифрата според научни проучвания, която може да открадне диабетната болест от нас…

Каква е връзката между рака и захарта?

Освен затлъстяването, което е доказана причина за възникване на различни видове заболявания (сърдечно-съдови, диабет и др.), нивата на кръвна захар са изключително важни за отглеждането на тумор.

Повечето неоплазии са нещо като захаросани ембриони. За да се образува правилно един тумор и изпълни своята брутална житейска мисия, е необходимо да се създадат условия и подходяща среда за развитието му. Раковата клетка усвоява захарта 10 до 12 пъти по-бързо спрямо нормалната, чието откритие създаде диагностичното звено в медицината, наречено позитрон емисионна томография (ПЕТ скенер).

Неопластичните формации са особено чувствителни на глад. Клетките им имат много забързан метаболизъм, поради необходимостта от непрекъснат приток на енергия, свързан с безконтролното им делене. Това означава, че в условия на глюкозен дефицит, раковите клетки оцеляват много по-трудно от здравите. За разлика от тях, те нямат механизми за използване на диверсифицирани калорийни източници – въглехидрати, мазнини и белтъци, а могат да се хранят единствено с първото.

По отношение на имунната система, има данни за потискане на един от най-важните процеси, наречен фагоцитоза. Фаготицитозата се извършва от клетки, наречени фагоцити и представлява процес, при който врага се елеминира чрез поглъщане и разчленяване. Фагоцитите са нещо като армия от био змии.

Отровата винаги се корени в дозата и приемът на захар не следва да бъде напълно ограничен, а дозиран. Редовната консумация през кратки интервали, се свързва с т.нар. инсулинова резистентност – вследствие претоварване функциите на панкреаса, дейността на жлезата се нарушава и тя спира да произвежда необходимите количества инсулин.

Андрей Лилов

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини