17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Защо домашният уют е важен?

Прочетете още

 

Средно човек прекарва между 20 и 30% от живота си у дома. Това означава, че семейната атмосфера може да се разглежда като среда, участваща във формирането на характера и навиците. Защо това е важно за нас?

Когато семейната обстановка е спокойна и положителна, децата растат щастливи и амбициозни. Всеки детайл е от значение – цветова гама, площ, брой членове на семейство, възраст, район, страна, религия и не на последно място – поведенческият фактор. Колкото по-спокойни и уравновесени са родителите, толкова по-устойчиви на негативно външно въздействие са децата.

Доказано е, че голяма част от проявите на насилие, зависимости и потенциално опасни за обществото дейности, са свързани с травми в детството и абнормална семейна среда. Например поколенията на родители, които използват насилие (физически, психически тормоз), свръхамбициозност и прекомерни рестрикции като инструмент за респект и възпитание, е по-вероятно да се превърнат в криминални лица. Семействата, в които има домашен любимец изграждат освен любов към животните и природата, и специфични умения за полагане на грижи и поемане на отговорност.

Каква е идеалната среда?

Светъл, приветлив, просторен дом, куче, котка, хамстер и искрена любов. Разбира се, това е описанието на идеалния случай, в който всичко в живота ни протича нормално и късметът ни следва навсякъде. Достатъчно е човек да се грижи за дома си, да създава уютна среда, да го поддържа чист по отношение на хигиена и негативна енергия.

Специалистите препоръчват регулярна смяна на обстановка (освежителни ремонти, размествания, гости, принадлежности) и атмосфера за поддържане на тонус и комфорт, които осигуряват необходимото спокойствие и разтоварване от ежедневните професионални и социални дейности. Приятелствата, купоните и гостоприемното отношение са достатъчни, за да направят всеки дом любим и изпълнен с приятни преживявания и емоции.

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини