17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Защо ни хващат с алкохол и наркотици? Късата клечка и науката…

Прочетете още

Напоследък открито започна да се говори за един, отдавна наболял, проблем – шофиране под въздействие на алкохол и наркотични вещества. Защо е опасно и какво следва, ако изтеглим късата клечка?

Консумацията на алкохол се измерва количествено, в промили съдържание в кръвта. Варианти за оправяне на положение почти липсват, тъй като метаболизирането (обработката) отнема време и зависи от полови, възрастови и генетични различия. Някои хора притежават по-големи количества от ензима алкохолдехидрогеназа, който разгражда алкохола до съответните метаболити (вещества) на процеса.

Повечето нисши алкохоли (метанол, етанол, пропанол и др.) са силно летливи вещества, поради което поглъщането им води до изпарения, които се извършват през повърхността на белия дроб. На това се базира и широко използваният метод за проба (отчитане на алкохолно съдържание в организма), извършван с дрегер. Тези, които преработват бързо алкохола (имат по-високи нива на алкохолдехидрогеназа в кръвта), могат да понасят по-лесно големи количества, с по-слабо изразени признаци на интоксикация – дехидратация, главоболие, замаяност, сънливост, умора.

Причината шофирането след употреба на алкохол да бъде строго забранено по цял свят е, че част от ефектите, които предизвиква консумацията на спиртни напитки, са свързани с нарушения в преценката и координацията на водачите, забавяне на реакциите и невъзможност за своевременна спешна намеса при предпоставка за ПТП (пътно транспортно произшествие). При някои, в зависимост от количеството и нрава, алкохолът има потенцииращ агресивно поведение ефект, който често се изразява в управление с превишена скорост и неглижиране на правилника за безопасност при движение по пътищата (извършване на нарушения).

Един от вариантите за подобряване на чернодробните функции, при злоупотреба или свръхконсумация на алкохол, е приемът на медикамент, наречен трансметил, който съдържа активното вещество – адеметионин. Последният повлиява благоприятно производството на двата основни чернодробни ензима – аспартат аминотрансфераза (АСАТ) и аланин аминотрансферазата (АЛАТ)), маркери за здравето и състоянието на черния дроб.

Те участват в превръщането на алкохола в далеч по-токсичния ацеталдехид, който се трансформира в оцетна киселина, а тя в крайните за процеса продукти – въглероден диоксид и вода. Колкото по-бързо се метаболизира ацеталдехидът, толкова по-леко се понася алкохолът, и толкова по-малки са щетите, които нанася на организма.

По отношение на наркотиците, присъствието им в кръвта се определя, чрез т.нар полеви тест, използвайки слюнка. Голяма част от веществата се излъчват (ексретират, отделят) чрез слюнката в устната кухина, което прави лесно достъпно и възможно, откриването и идентифицирането им. Някои вещества имат дълъг полуживот (престой в кръвообращението), което може да бъде причина за фалшиво положителен тест за дрога. Това означава, че може да сте употребили наркотика преди дни, но въпреки това, при евентуална проверка, вашият резултат да бъде отчетен като положителен.

Проблемите при шофиране под въздействие на наркотични вещества, произтичат от чувството на еуфория, което създават субстанциите и огромният прилив на енергия. Водачите, които управляват автомобили, след употреба на наркотици, най – често са агресивни на пътя, шофиращи с висока скорост и предприемащи рискови за останалите участници, маневри.

При установяване на наличие на наркотични вещества в организма (положителна проба), се назначава извършване на последваща кръвна, която да потвърди със сигурност вида на приетия наркотик или наркотици или отсъствието му/им, ако са повече от един, както и неговото/тяхното количество. Възможно е да бъде отказано извършването на тест, което по закон ни лишава от свидетелството за управление на МПС (за даден период от време), възнаграждава с парична глоба и признаване на вина.

Разумът трудно би могъл да надделее, когато съзнанието на човек е помрачено. Затова е добре да излизаме без автомобил, когато възнамеряваме да се забавляваме или пък предварително да уговорим услугите на приятел, Drink&Drive, такси и т.н. Бъдете разумни и отговорни, защото рано или късно, животът ни поставя в същата ситуация, в която сме били преди, само че – от другата страна на плоскостта.

Андрей Лилов

 

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини