17.8 C
София
петък, март 24, 2023

Живот за кадъра и мига. Гледната точка на Ангел Делчев – собственик на агенция за модели

Прочетете още

За професията да снимаш красиви мъже и жени разказва Ангел Делчев – собственик на агенция А – Модел Скатуинг. Къде стоят границите между изкуството и любовта, между пошлото и нежното – разберете от професионалиста, който повече от 20 години живее и кипи в модата.

1. По професия сте инженер, но се занимавате с мода и фотография. Как се стигна дотук?

През 90-те години, времето на моето дипломиране в ТУ, съвпадна с времето на правенето на бързи пари и поне 80% от завършилите университет не започнахме да работим по специалността си тогава. А иначе дирекно на въпроса – идеята да направя агенция беше на моя приятелка- модел, която живее и работи извън България. Тъй като се появиха здравословни проблеми при това прекрасно момиче, се получи така, че аз оглавих агенцията – де-юре и де-факто.

2. Какво е да снимаш модели в България? Печели ли се добре? 

На първия въпрос по-обосновано биха отговорили фотографи и то модни фотографи. Дали се печели добре? Хм…колкото и тривиално да прозвучи отговора ми: ЗАВИСИ!  България е облагодетелствана откъм наличие на добре изглеждащи модели, за разлика от количеството и броят клиенти (възложители на моделска работа). Затова и моделите, които искат да се занимават само с това – търсят реализация извън България. Но темата “МОДЕЛ“ е доста дълга и няма да стигнат дори и няколко интервюта за детайли: как се става модел, какви модели има в зависимост от  работата, що е то профи модел, хонорар на модели в България, етичост и коректност на модела, за или против курсовете за модел, връзка модел-бранд, връзка модел- фотограф, връзка модел-агенция за модели и т.н.

3. Обвързана ли е модната индустрия с проституция у нас? 

Определено НЕ! Всеки модел има личен избор как и къде да се презентира, с коя агенция да работи, каква работа да приеме. Кратък отговор: Това зависи по-скоро от изградената ценностна система и приоритетите в нея, от изборите в живота на всеки от нас. Има агенции по цял свят, които работят с international escort girls, но когато един модел кандидатства в такава агенция, тя/той са с съзнанието и представата къде кандидатстват. Ако една модна агенция прекрачи границата, това ще е край за бизнеса й. Много скоро напълно легално ще се появяват клонове на агенции, работещи с момичета на повикване и в България. Това не е трудно да се предвиди, доколкото следя новините – се предвижда легализация на проституцията и у нас. Тогава ще се откроят модните агенции и агенциите, предлагащи момичета на повикване.

4. Какви са вашите клиенти? Какво точно заснемате?

1. Локални агенции извън България – партньори, които наемат наши модели на няколко месечни договори;
2. Брандове, които имат периодично нужда от модели, за да представят колекциите си, продуктите;
3. Фотографи, които имат нужда от модели;
4. Модни списания, он-лайн медии;
5. Комерсиални събития, подиуми.

5. Свалят ли Ви жените, които снимате? А Вие тях? Може ли да разкажете някоя пикантна история? Ще остане тайна между нас и читателите. 

С риск да Ви разочаровам, ще отговоря отрицателно. Чисто прагматично, професионално: Ако един агент си позволи да премине етичната граница – според мен това ще е край на кариерата му. Въпросът се свежда до морални и етични принципи, при всеки от нас.

6. Къде е границата между професионално и лично във вашата професия? 

За да работиш в модната индустрия, освен чист бизнес интерес – трябва да обичаш модата. Ние много често даваме повече, отколкото получаваме. Имам предвид не само финансовата страна, а и уважение, отделено време, което никой не ти плаща. А иначе за работата на агент – личнотото и работното време са размити понятия. Но професионализмът налага и в нашия бизнес да се слагат разделителни линии между агент и модел.

Екипът на Libranews,

Благодари на Ангел Делчев и ангенция A – Modelscouting & Management.

Можете да ги откриете на www.amodelscouting.com

 

2 КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Реклама -spot_img

Последни новини